top of page

El vell art de l'Almadrava

L’almadrava era una tècnica de pesca d’origen musulmà que consistia en deixar una estructura de xarxes i àncores al fons del mar que feien de barrera i guiaven el peix a una sala anomenada el cop. El peix quedava atrapat allà sense poder sortir-ne. Un almadraver visitava el cop, i quan era ple avisava als pescadors i sortien a la mar a recollir el peix. Només hi havia almadraves a tres localitats de Catalunya: La de Roses, la de Sant Carles de la Ràpita i la nostra, i s’utilitzaven per a la pesca de tonyina. A Vilassar, però, el botí seria doble: les nostres almadraves atrapaven tonyina i sardina. Les xarxes de l’almadrava no eren prou grans per atrapar sardina, així que els vilassarencs, van instal·lar sardinals just després de les almadraves per obtenir aquesta doble captura. Els sardinals eren una estructura semblant a la de l’almadrava, amb xarxa molt mes fina però sense cop, així que les connectaven per a que els dos tipus de peix hi anessin al mateix. Més endavant els vilassarencs serien criticats per pobles pescadors del voltant per “acaparar” tot el peix.

A Vilassar hi havia dues almadraves; la de Can Calafat i la de Can Ronyeta (coneguda popularment com “La de las Mercedes”). L’any 1928 hi va haver un enderroc de les cases a línia de mar, fent que els vells edificis de l’almadrava fossin unes de les poques edificacions que hi restaren allà. 

Almadrava de Can Ronyeta ("de las Mercedes")

Aquesta edifici de l’almadrava va ser el primer, i es va conèixer popularment com “Almadrava de las Mercedes”. Es va edificar davant de la pròpia estructura de pesca per tal de dur a terme les labors administratives, com portar el compte dels recursos o aconseguir el material necessari per muntar-la.

Que no confongui el cartell de la Fonda de las Flores. Està alla posat per assenyalar-ne la ubicació (gairebé no es pot distingir el símbol                     l'esquerra del tot), ja que estava a pocs metres de l'almadrava.

Almadrava de Can Calafat

Aquesta edifici de l’almadrava era més petit que el de Can Ronyeta i es mantingué en actiu durant uns quinze anys. El seu magatzem estava situat al lloc on hi ha l’actual restaurant Palomares. Totes dues edificacions estaven situades arran de les vies de ferrocarril, per a que fos més còmode carregar els trens i que fessin el viatge cap al mercat del peix de Barcelona. Aquest edifici va quedar molt malmès l´any 1960 arrel d´un fort temporal i va haver de ser enderrocat.

L'almadrava comptava amb un gran magatzem, una gran edificació amb cambres per guardar-hi el peix, on també s’hi practicava la salaó. Es denomina salaó al mètode destinat a preservar els aliments per tal que aquests siguin aptes per al consum durant un període de temps més llarg. El principal efecte de la salaó és la deshidratació parcial dels aliments, el reforç del gust i la inhibició d'alguns bacteris.

bottom of page